Atelierele noastre


 • Atelierul de tamplarie

  In mirosul de lemn, ca de  paine a pamantului, zumzaie masini si muncesc  cativa oameni! Maistrul are rabdare si ochi pentru toate, dar mai ales pentru tinerii angajati!...

  Citeste mai mult


 • Atelierul de croitorie

  Si mestesug si arta, croitoria  imbraca omenirea de mii de ani! Ramurica tanara a unui trunchi  batran si falnic, atelierul de croitorie este capabil sa preia comenzi...

  Citeste mai mult


 • Atelierul de decoratiuni / cadouri

  Omul modern a inteles ca pana si mancarea cea de toate zilele este mai satioasa daca are culori, forme arome placute sufletului! Lumanarea de pe masa festiva...

  Citeste mai mult


 • Atelierul de manufacturat sapun natural

  Produsele cosmetice au uneori nume si arome atat de seducatoare incat mirosul real al unei flori tinde sa se ascunda intimidat! Sa fi uitat oare lumea...

  Citeste mai mult

Servicii sociale


 • 1. Informare si consiliere

  Acest serviciu este destinat persoanelor care din diverse motive se găsesc în situația de a nu reuși să înțeleagă modalitatea de a-și obține drepturile legale de a nu putea sa se reprezinte corespunzator in fata autoritatilor...

  Citeste mai mult


 • 2. Evaluarea și pregătire pentru muncă

  Testarea abilităților este realizată cu ajutorul unui sistem de evaluare acreditat în cadrul proiectului „Servicii sociale integrate si formare vocațională pentru persoane cu dizabilități”...

  Citeste mai mult


 • 3. Suport în obținerea și păstrarea unui loc de muncă

  Asistenţa persoanelor vulnerabile în identificarea şi menţinerea unui loc de muncă presupune un ansamblu de activităţi, măsuri, programe, servicii...

  Citeste mai mult

Ultimele stiri

Asociația Phoenix – Speranța din Mediaș lanseaza brandul spheric pentru produsele realizate în cadrul unității protejate „Primul Pas”, unitate care include ateliere de tâmplărie, croitorie, cosmetice și decorațiuni și în care lucrează  persoane cu dizabilități coordonate de  instructori.

Economia de piata si cea sociala sunt doua forme coexistente, avand asemanari dar mai ales deosebiri. Diferenta esentiala este data de faptul ca, in timp ce economia de piata este orientata spre profit, cea sociala isi propune sa ofere alternative de munca si sprijin social.

Nevoia conceptului de economie sociala apare ca necesitatea ploii dupa seceta, economia sociala fiind un fel de sora mai mica si mai saraca, care sa-i permita celei mari sa zburde in voie pe culmile elitist-consumiste, in timp ce ea, “cenusareasa”, sa vada de oamenii care nu tin ritmul, si sunt impinsi incet spre margini. Cam asta ar fi economia sociala, o ruda saraca, mai ales in varianta romaneasca, care creste fara parinti, tanjind la legi si strategii, dar existand, doar fiindca constiinta cetateneasca o ia inaintea politicului cu care de altfel este in permanent conflict!

Faptul de a fi Cenusereasa are numeroase dezavantaje, dar sa nu uitam “happy endul”! De altfel, pentru idealisti, in economia sociala, o anume fericire este implicita: aceea de a vedea oameni marcati de neajunsuri, nedreptati sau destin, aflandu-si rostul si bucuria prin efort propriu. Economia sociala este ca o haina , careia nu-I pasa de exigentele modei, important fiind sa tina de cald, sa te apere de ploi. Asa sunt cooperativele, casele de ajutor reciproc, asociatiile, unitatile protejate si altele de acelasi fel.

Economia sociala are dusmani mari: globalizarea, tehnologizarea si mai ales manipularea prin politici sociale indiferente dar bine deghizate, care prefera sa plateasca oamenii ca sa stea acasa, decat sa-i activeze, oferindu-le sanse reale! Economia sociala are nevoie de o noua educatie, bazata pe cultivarea potentialului, a increderii si a initiativei, are nevoie de un cadru legal stimulativ, are nevoie de onestitate si solidaritate sociala.

Economia sociala este pentru oamenii care nu asteapta pomana, ci trec la fapte, devin antreprenori, se reinventeaza, se unesc, lupta si chiar daca nu se imbogatesc, redescopera virtutile muncii impreuna, calitatea vietii demne, resursele creativitatii nemarginite!

Iar atunci cand economia sociala inseamna sansa redefinirii dizabilitatii, ca o altfel de abilitate, sustinerea acesteia este o si mai mare datorie.

Cu aceasta datorie s-a responsabilizat asociatia Phoenix-Speranta. Si-a creat o unitate protejata, a evaluat oamenii din perspectiva potentialului lor, a instruit si a angajat persoane pe care economia mare nu-i voia si a inceput sa produca ca sa schimbe destine si ca sa sustina noi servicii sociale. Cand are profit, in economia sociala, regula este reinvestirea in ea insasi sau in servicii sociale. Indrazneala de a face economie sociala in Romania este pentru unii eroica, pentru altii nebuneasca! Noi o facem, convinsi de utilitatea ei sociala, sustinuti de modele europene si mondiale care confirma abordarea noastra.

Pe de alta parte, stim, lumanarile din China sau orice altceva din aceeasi zona, sunt mai ieftine decat ale noastre, dar gandul ca cei cativa lei in plus fac comunitatea in care traim mai buna, n-ar trebui sa fie un gand comun, adica comunitar?

Oare podoaba din bradul de Craciun nu poarta in ea ceva din spiritul sarbatorii, cand vine din mainile unor oameni care nu mai vor sa fie etichetati ca niste rebuturi dintr-o hala industriala? Si atunci nu va “impodobi” ea, nu doar bradul ci si sufletele noastre?

Iar cadourile, pe care cu totii le dorim speciale, nu si-ar putea gasi valoarea definitorie in munca celor care nu cer decat apreciere, producandu-le? Si care migalesc si mestesugesc punand intreaga lor speranta intr-un efort care depaseste nevoia de venit? Da, venitul este important, dar nevoia de statut social demn, este si mai importanta! Iar nevoia de a demonstra ca umanitatea este bogata datorita diversitatii este nu numai importanta ci si necesara!

Se cuvine, spre binele social, sa acceptam diversitatea ca pe un atribut fundamental al normalitatii. Iar normalitatea nu este apanajul nimanui in mod exclusiv!

Se cuvine sa nu uitam ca exclusivismul n-a generat altceva decat terorism, crima, decadenta morala si continua sa genereze adevarate cosmaruri!

Imaginati-va in ce societate am trai, daca atat cel care depune efort cat si cel care il pretuieste sunt uniti prin respect! Nu mila, nu obligatie, doar RESPECT!

Va propunem sa incercati acest exercitiu de empatie, altruism si constiinta civica cu noi, asociatia Phoenix-Speranta, care s-a reinventat pentru dumneavoastra, in brandul SPHERIC, nume purtat de toate produsele atelierelor sociale. SPHERIC este expresia curajului nostru de a-l infrunta pe “Goliat”, fie el China, fie aroganta, indiferenta sau fariseismul.

Atelierele sociale Spheric, precum sfera, sunt o formă completă. Integrează acțiunea economică cu egalitatea de șanse pentru cei aflați în dificultate.