Asociația Phoenix-Speranța a fost înființată în anul 2001, 27 iunie, cu sprijin material și moral din partea organizației Skarsterlan Joure, Olanda si Marelan Group Sneek( devenit Empatec in 2002).

  • 2002-2012: reprezintă durata unui contract de susținere financiară și de transfer de cunoștințe acordat de firma socială EMPATEC, asociației Phoenix-Speranța, Mediaș.
  • În 2003, inițiază și conduce primul proiect important, cu finanțare MATRA furnizată de Ambasada Olandei la Bucuresti. Scopul proiectului: transfer de cunoștințe de la organizații relevante din Olanda către cinci ONG-uri din România.
  • Masiva influență olandeză în privința abordării problematicii persoanei cu dizabilități, se exprimă sintetic în alegerea misiunii asociației: creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități prin măsuri active de integrare socio-profesională.
  • width: auto; vertical-align: top; height: 307.031px;Din 2005 și până în 2008, asociația și-a atins obiectivele de dezvoltare organizațională accesând finanțări ANPH, dar și Ambasada SUA(2005), Fundația Soros(2005).
  • 2005 este anul în care asociația inițiază un parteneriat cu DGASPC Sibiu, în cadrul Strategiei naționale de restructurare a mega-centrelor pentru persoane cu handicap, având drept obiectiv restructurarea CITO Dumbrăveni. Proiectul a beneficiat de finanțare Phare. Contribuția asociației s-a materializat în donarea terenului pentru un cămin de 50 de persoane care prin mutarea în incinta organizației, puteau beneficia de sreviciile de integrare socială și profesională ale asociației.
  • În 2007 noul CITO, înființat după noi standarde intră în funcțiune și odată cu aceasta debutează parteneriatul cu Consiliul județean Sibiu, prin care atelierele asociației beneficiază de susținere în contul participării tinerilor instituționalizați, la programul de reabilitare pentru muncă , furnizat de asociație.
  • În 2007 s-a înființat, în cadrul asociației, Unitatea Protejată “Primul Pas” conform Legii 448/2006
  • 2010-2013, asociația alege sa fie partener în primul său proiect cu finanțare europeană: „Servicii sociale integrate şi formare vocaţională pentru persoane cu dizabilităţi”. Proiectul se derulează în parteneriatcu Assoc Baia Mare şi este cofinanțat din FSE /POSDRU 2007-2013, axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale” domeniu 6.2 ”Îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”
  • 2012- Asociaţia Phoenix Speranţa primeşte premiul “Angajatorii abilităţii” la Gala persoanelor cu Dizabilităţi pentru cel mai mare numar de persoane cu dizabilitati angajate intr-o structura de economie sociala
  • 2016 răsplătește eforturile membrilor asociației cu cea mai importantă finanțare câștigată până acum: crearea unui”Complex de servicii de integrare socială și profesională pentru tineri vulnerabili” din municipiu și zona. Finanțator, fundația Velux din Danemarca.

 

Acreditări/autorizații

 

Parteneri strategici

Colaborările și parteneriatele sunt parte importantă a susținerii de care fie material, fie metodologic, asociația are mare și continuă nevoie.

Cel mai statornic si fructuos parteneriat este cel stabilit încă de la inființare cu compania socială EMPATEC din localitatea Sneek, Olanda. Mare angajatoare de persoane cu dizabilități, compania Empatec este în avangarda europeană și mondială a procesului de etalare/valorificare a abilităților care fac din persoanele cu dizabilități, parte activă și importantă a comunității. Actualmente, Phoenix-Speranta este formal, componenta transnațională a structurii de economie socială Empatec, care își difuzează cu generozitate experiența în acest mod, în toată România.

Cu o însemnătate aparte, Consiliul Județean Sibiu, prin DGASPC Sibiu, subvenționează asociația în contul atelierelor și activităților comune cu CITO Mediaș.

Consiliul local Medias prin DAS, partener în proiectul finantat de Fundația Velux de inființare a Complexului de servicii de integrare socială și profesională, percum și prin subvenționarea conform Legii 34.