Introducere

Să lăsăm faptele să vorbească

Cuvânt introductiv

Povestea Speranței

Impresie puternică, emoție tulburătoare, gând statornic, idee, poveste, acțiune, realitate

I-aș fi putut oferi fiului meu – oriunde ne-am fi întâmplat în lume – aceeași dragoste, dar nu și aceleași oportunități! Locul în care se naște o persoană cu handicap poate fi încă un handicap, o închisoare de îngeri, un deșert sau… o oază!

Existența este ca o ecuație în care, fie accepți „necunoscutele” ca pe o fatalitate, fie alegi soluția, dar aplicarea ei îți fură viața călduț-conformistă, transformându-te în soldat de linia întâi: „lupți până la moarte”!

Cam asta este metafora despre nașterea și existența de peste douăzeci de ani a Phoenix-Speranței. Drumul dificil, dar ascendent al Asociației are la un capăt Olanda – Sneek-Empatec – cu realizarile lor incredibile într-ale asistenței sociale – și la celălalt un ONG românesc, dinamic, curajos, cu stil și personalitate, cu fața constant către viitor și energie permanent pro-soluție, căutându-se mereu pe sine în sinele comunitar.

Prin naștere și vocație ne definim așadar, ca acționari în cauza dizabilității, plusând continuu pe posibilități, plus valoare, creativitate și pasiune. În cuvinte statutare ne definim prin misiune, în cuvinte umanitare ne definim prin viziune, iar în cuvinte pragmatice ne definim prin proiecte de dezvoltare și specializare neobosit de 20 de ani.

Impresia sau emoția de început sunt trăiri singulare, dar povestea lor ulterioară este necondiționat o trăire de grup de oameni care se adună și se cern pe căi misterioase, până se ajunge la ceea ce are mai de preț Phoenix-Speranța în prezent: un colectiv extraordinar.

Și când personajul principal colectiv există, acțiunea continuă atât cât cauza ei persistă, adica atât cât inechitatea, ignoranța, sărăcia generează vulnerabilități de tot felul.

Stănescu Maria Ioana

Stănescu Maria Ioana
președinte