Despre noi

Să lăsăm faptele să vorbească

Despre noi

Asociația Phoenix-Speranța a fost înființată în anul 2001, 27 iunie, cu sprijin material și moral din partea organizației Skarsterlan Joure, Olanda și Marelan Group Sneek (devenit Empatec în 2002)

​Reprezintă durata unui contract de susținere financiară și de transfer de cunoștințe acordat de firma socială EMPATEC (al cărei director general în acea perioadă a fost Andreas Onclin) Asociației Phoenix-Speranța.

Inițiază și conduce primul proiect important, cu finanțare MATRA furnizată de Ambasada Olandei la București. Scopul proiectului: transfer de cunoștințe de la organizații relevante din Olanda către cinci ONG-uri din România.

Masiva influență olandeză în privința abordării problematicii persoanei cu dizabilități se exprimă sintetic în alegerea misiunii Asociației: creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități prin măsuri active de integrare socio-profesională.

Este anul în care Asociația inițiază un parteneriat cu DGASPC Sibiu, în cadrul strategiei naționale de restructurare a mega-centrelor pentru persoane cu handicap, având drept obiectiv restructurarea CITO Dumbrăveni. Proiectul a beneficiat de finanțare Phare. Contribuția Asociației s-a materializat în donarea terenului pentru un cămin de 50 de persoane care prin mutarea în incinta organizației, puteau beneficia de serviciile de integrare socială și profesională ale Asociației.

Asociația și-a atins obiectivele de dezvoltare organizațională accesând finanțări ANPH, dar și Ambasada SUA (2005), Fundația Soros (2005).

Noul CITO, înființat după noi standarde, intră în funcțiune și odată cu aceasta debutează parteneriatul cu Consiliul Județean Sibiu, prin care atelierele Asociației beneficiază de susținere în contul participării tinerilor instituționalizați, la programul de reabilitare pentru muncă, furnizat de Asociație.

În cadrul Asociației s-a înființat Unitatea Protejată „Primul Pas”, conform Legii 448/2006.

Asociația alege să fie partener în primul său proiect cu finanțare europeană: „Servicii sociale integrate şi formare vocaţională pentru persoane cu dizabilităţi”. Proiectul se derulează în parteneriat cu Assoc Baia Mare şi este cofinanțat din FSE/POSDRU 2007-2013, axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, domeniu 6.2 „Îmbunătățirea accesului și a participării grupurilor vulnerabile pe piața muncii”.

Asociaţia Phoenix Speranţa primeşte premiul „Angajatorii abilităţii” la Gala Persoanelor cu Dizabilităţi, pentru cel mai mare număr de persoane cu dizabilități angajate într-o structură de economie socială.

Răsplătește eforturile membrilor asociației cu cea mai importantă finanțare câștigată până acum: crearea unui complex de servicii de integrare socială și profesională pentru tineri vulnerabili din municipiu și zonă. Finanțator, Fundația Velux din Danemarca.

Vine și cu o recunoaștere pe plan local a efortului depus pentru comunitatea persoanelor vulnerabile, astfel că doamna Maria Ioana Stănescu, directoarea Asociației, primește din partea domnnului primar Gheorghe Roman titlul de cetățean de onoare al Municipiului Mediaș.

Ne găsește într-o locație nouă, pe strada Comandor Dimitrie Moraru nr. 17, cu o atmosferă caldă și în același timp serioasă, gata să continuăm misiunea asumată cu atâta perseverență.

Echipa

Stănescu Maria Ioana

Stănescu Maria Ioana
Președinte

Nicolae Diana

Nicolae Diana
Psiholog

Povară Adina

Povară Adina
Psiholog

Czeran Andreea

Czeran Andreea
Asistent social

Karacsony Dana

Karacsony Dana
Asistent social

Miheț Elena

Miheț Elena
Instructor ergoterapie

Luchian Dorina

Luchian Dorina
Economist

Consiliul Director

Comșa Magdolna

Comșa Magdolna
Inginer

Deac Dorin Ioan

Deac Dorin Ioan
dr. Inginer

Fodor Mihai Iuliu

Fodor Mihai Iuliu
Economist

Leb Mărioara

Leb Mărioara
Economist

Pop Virgil

Pop Virgil
Medic stomatolog

Rusu Sever

Rusu Sever
Arhitect

Stănescu Maria Ioana

Stănescu Maria Ioana
Profesor

Membru onorific

​Andreas Onclin

​Andreas Onclin

Vrei să fii

voluntar la noi?

Lasă-ne un mesaj și te vom contacta!

Voluntariatul ne face mai buni, atât în plan personal, cât și în plan profesional. Implicarea într-un ONG sau în acțiuni de voluntariat încă din școală/facultate poate aduce voluntarilor noi abilități și valori, dar și noi oportunități de carieră. Pentru noi ca organizație, voluntariatul reprezintă o valoare și o resursă importantă.

Asociația Phoenix-Speranța
Asociația Phoenix-Speranța





    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Proiectele noastre

    august-noiembrie 2023

    Dacă nu ar fi, nu s-ar povesti!

    Scopul proiectului este acela de a facilita incluziunea persoanelor cu dizabilități în comunitate prin diversificarea serviciilor oferite de asociație, adică servicii de terapie prin artă. Beneficiarii direcți sunt un număr de 20 persoane adulte cu dizabilități mentale, din cadrul Centrului de zi al Asociației Phoenix Speranța din Mediaș. Serviciile de terapie prin artă constau în: atelier teatru de păpuși și cântare în grup, metoda Singing Hospitals cu efect terapeutic și atelier de creație.
    Finanțator: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.
    Valoare: 88.331 Lei

    2016-2018

    Complex de Servicii de integrare socio-profesională pentru persoane vulnerabile la Mediaș

    Partenerii proiectului sunt Primăria Mediaș prin Direcția de Asistență Socială și Habitat for Humanity România, organizație cu misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă. Co-finanțarea proiectului este asigurată de Consiliul Local și Primăria Mediaș, municipalitatea punând la dispoziție o clădire in vederea reabilitarii si un teren in vederea construcției locuințelor sociale.
    Finanțator: Fundațiile Velux Danemarca
    Valoare: 1.439.100 Euro

    2015

    Competiția NEST pentru Întreprinderi Sociale 2015 – aplicația Your Choice Your Project pentru dezvoltarea structurii de economie socială

    Acțiuni de promovare a produselor realizate în structura de economie socială, achiziționarea de materiale pentru ambalarea produselor finite
    Valoare: 2.000 Euro

    2015

    Te iubim! Întoarce-te printre noi

    Un număr de 5 copii diagnosticați cu autism au parcurs, timp de 10 luni, un program de terapie ABA, la un centru specializat din Sibiu.
    Finanțator: ING Bank
    Valoare: 10.800 Euro

    2010-2013

    Servicii sociale integrate şi formare vocaţională pentru persoane cu dizabilităţi

    Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
    Axa prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale
    Domeniul major de intervenţie 6.2 – Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii
    Contract nr. POSDRU / 96 / 6.2 /S / 54702ID 54702
    Obiectivul proiectului: Creşterea accesului pe piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi prin crearea unui cadru formal fundamentat ştiinţific de evaluare, activare, acreditare şi accesibilizare.
    În contextul abordării problemei „dizabilităţii” din perspectiva „abilităţilor” proiectul a propus elaborarea şi implementarea unui model adaptat de evaluare a restantului funcţional (capacităţii de muncă) şi facilitarea formării, certificării şi angajării pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi.
    Valoare: 14.701.364,59 Lei
    Statut asociație: partener, buget: 2.319.875,34 Lei

    2009

    O şansă mai mult

    Proiectul şi-a propus să mărească capacitatea atelierelor existente, să înfiinţeze un atelier nou pentru a putea raspunde cât mai multor abilităţi ale beneficiarilor şi să înfiinţeze un serviciu de evaluare, testare, orientare a restantului funcţional. Obiectivele proiectului: creşterea numărului de locuri, de activităţi în atelierele existente, creşterea forţei de activităţi prin înfiinţarea unui nou atelier, înfiinţarea unui nou serviciu de evaluare, testare, orientare a restantului funcţional şi diseminarea, mediatizarea ideilor, rezultatelor proiectului. În felul acesta, Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă al asociaţiei s-a perfecţionat pentru atingerea misiunii care este integrarea socio- profesională a persoanelor cu handicap neuro-psihic şi asociat.
    Perioada implementării: august – noiembrie 2009
    Finanțator: Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap
    Valoare: Valoare totală a proiectului a fost de 103.775 Lei, din care contribuţia ANPH – 90.775 Lei, iar contributia asociaţiei a fost de 13.000 Lei.

    2008

    Centru de recuperare pentru persoanele adulte cu deficienţe neuromotorii si locomotorii

    Proiectul şi-a propus să crească şansele de recuperare pentru persoanele adulte cu deficienţe neuromotorii şi locomotorii, prin înfiinţarea unui centru de recuperare specializat în cadrul Asociaţiei Phoenix-Speranţa. Obiectivele proiectului au fost asigurarea unui spaţiu de recuperare pentru 40 de beneficiari, promovarea serviciului nou înfiinţat şi desfăşurarea de activităţi de recuperare neuromotorie pentru un număr de 40 de persoane din Mediaş şi împrejurimi. O parte dintre ele au fost atinse prin amenajarea a două săli existente în clădirea Asociaţiei Phoenix-Speranţa. Proiectul a prevăzut dotarea salilor cu aparatura necesară recuperării şi, de asemenea, organizarea unei campanii de promovare constând în distribuirea de pliante, emisiuni radio şi inaugurare festivă. La final s-a orgaizat un seminar de încheiere şi prezentare a rezultatelor proiectului.
    Parteneri în proiect: Direcţia de Asistenţă Socială Mediaş, Spitalul Municipal Mediaş, Fundaţia Mediensis 1998
    Natura parteneriatului: Direcţia de Asistenţă Socială Mediaş şi Spitalul Municipal Mediaş îndrumă pacienţii spre noul serviciu înfiinţat, iar Fundaţia Mediensis 1998, pe baza unui contract de comodat, pune la dispoziţia asociaţiei spaţiul în care-şi desfaşoară activitatea
    Perioada implementării: martie – decembrie 2008
    Finanțator: Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap
    Valoare: Valoarea totală a proiectului a fost de 66.300 Lei, din care contribuţie ANPH 59.655 Lei, iar contribuţia asociaţiei a fost 6.645 Lei

    2006

    Accesibilizarea pieţei muncii pentru persoanele cu handicap

    Proiectul şi-a propus ca pentru o perioadă de 8 luni să pregătească un grup de 15 tineri şi adulţi cu dizabilităţi pentru slujbă plătită în meseria de lucrător în tâmplărie. Două obiective au contribuit la atingerea scopului, respectiv: a. Să faciliteze instruirea profesională a tinerilor şi adulţilor cu dizabilităţi prin construirea unui atelier şcoală modern pe terenul asociaţiei; b.Obţinerea de către asociaţie a dreptului de a califica în meseria de tAmplar, prin acreditarea serviciului de formare a adulţilor.
    Finanțator: Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap
    Valoare: 364.218 Lei

    2006

    Centrul de instruire, formare şi perfecţionare profesională a persoanelor cu handicap

    Scopul proiectului a fost dezvoltarea modulului de instruire vocaţională a tinerilor şi adulţilor cu dizabilităţi din Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă Speranţa Mediaş. Acest proiect şi-a propus instruirea vocaţională a 20 de beneficiari în atelierul de lumănări şi în atelierul de ambalaj, precum şi îmbunătăţirea serviciului de ergoterapie prin crearea unei grupe de 8 tineri cu dizabilităţi severe.
    Finanțator: Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap
    Valoare: 130.064 Lei

    2007

    Înființare CITO Mediaș, din fonduri Phare

    2005-2006

    Biroul mobil de informare şi consultanţă

    În cadrul proiectului s-au realizat activități de informare și consultanță pentru grupuri marginalizate din Mediaș și din jurul acestuia.
    Finanțator: Ambasada SUA
    Valoare: 18.160 USD

    2003

    Proiectul MATRA

    Finațare din partea Guvernului olandez, pentru înființarea unei rețele de schimb de experiență la nivel național.
    Finanțator: Guvernul Olandei

    Știri

    Dacă nu ar fi, nu s-ar povesti!Știri

    speranta28 august 2023

    Proiect finanțat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu
    Dizabilități.

    Asociația Phoenix Speranța derulează în perioada august-noiembrie 2023 proiectul intitulat “Dacă nu ar fi, nu s-ar povesti!”. Proiectul este finanțat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

    Scopul proiectului este acela de a facilita incluziunea persoanelor cu dizabilități în comunitate prin diversificarea serviciilor oferite de asociație, adică servicii de terapie prin artă. Beneficiarii direcți sunt un număr de 20 persoane adulte cu dizabilități mentale din cadrul Centrului de zi al Asociației Phoenix Speranța din Mediaș.

    Serviciile de terapie prin artă constau în: atelier teatru de păpuși și cântare în grup, metoda Singing Hospitals cu efect terapeutic și atelier de creație. Beneficiarii vor experimenta rolul de actor de teatru de păpuși, sub îndrumarea
    profesioniștilor, având o premieră la final de proiect. Aparținătorii beneficiarilor vor fi implicați în activitățile proiectului pentru a înțelege și aplica metodele și acasă.

    Proiectul se bucură de colaborarea cu Asociația S’art R – vient de l’âme, care va desfășura ateliere de teatru de păpuși și cântare în grup.

    Metodologia de derulare a concursului de planuri de afaceri ACCES în consultare publicăȘtiri

    speranta13 octombrie 2022
    Vă informăm că Metodologia de derulare a concursului de planuri de afaceri (varianta consultativă) din cadrul proiectului ACCES – Acțiuni pentru Comunitate de Combatere a Excluziunii Sociale, cod SMIS 2014+: 152245 a fost publicată pe site-ul proiectului https://acces.romactiv.ro, saptămâna aceasta fiind în consultare publică.

    Planurile de afaceri se vor depune în perioada 17.10.2022 – 31.10.2022 pe platforma informatică dedicată a proiectului, la adresa: https://portal.acces.romactiv.ro

    Valoarea maximă a subvenției acordate unei firme nou-înființate în baza planului de afacere aprobat este de 25.000 Euro (118.177,50 Lei).

    Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

    Anunț lansare concurs

    Calendar concurs

    Serviciu nou al Asociației Phoenix Speranța: Îngrijire vârstnici la domiciliuȘtiri

    speranta18 iulie 2022
    Asociația Phoenix Speranța este licențiată pentru Servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice, serviciul fiind finanțat prin proiectul „ACCES – Acțiuni pentru Comunitate de Combatere a Excluziunii Sociale”, POCU/717/5/1/152245.

    Scopul serviciului social este acordarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu persoanelor vârstnice, care au împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege şi au domiciliul în Municipiul Mediaș, si satul apartinător Ighișul Nou. Activitățile se organizează în vederea prevenirii şi depăşirii unor situaţii de dificultate, vulnerabilitate sau dependenţă în scopul păstrării autonomiei persoanelor vârstnice, precum: ajutor pentru igiena corporală, îmbrăcare şi dezbrăcare, ajutor pentru prepararea hranei şi hrănire, întreţinere, curăţenie, deplasare în interior şi exterior, efectuare cumpărături, activităţi de menaj, sprijin pentru plata unor facturi şi obligaţii curente, acompaniere și socializare, activităţi de petrecere a timpului liber.

    Pentru menţinerea în mediul propriu de viaţă şi prevenirea situaţiilor de dificultate şi dependenţă, persoanele vârstnice beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu in functie de gradul de afectare a autonomiei funcţionale şi statusul funcţional, fizic şi psihic. Personalul serviciului va stabili, în planul individualizat de asistenţă şi îngrijire, activităţile de promovare a inserţiei beneficiarului în familie şi comunitate.

    Numărul estimativ de beneficiari ai serviciului este de 30 de persoane. Îngrijirea se realizează de către persoane specializate ca îngrijitor persoane la domiciliu, în colaborare cu un asistent social și un coordonator.

    Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați la telefon 0745 154 118, sau la sediul Asociației din str. Comandor Dimitrie Moraru, nr. 17.

    Serviciu nou: Îngrijire vârstnici la domiciliu

    Lansarea proiectului ACCES – Acțiuni pentru Comunitate de Combatere a Excluziunii SocialeȘtiri

    speranta6 ianuarie 2022
    Romactiv Business Consulting SRL, în calitate de Lider, împreună cu Direcția de Asistență Socială Mediaș, Școala Gimnazială nr. 7 Mediaș și Asociația Phoenix – Speranța, în calitate de parteneri, anunță demararea proiectului ACCES – Acțiuni pentru Comunitate de Combatere a Excluziunii Sociale, cod SMIS 2014+: 152245.

    Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, în cadrul Axei prioritare 5, Prioritatea de investiții 9vi, Apelul de proiecte nr. 717 „Reducerea numărului de comunități marginalizate (roma și non-roma) aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din orașe cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populație aparținând minorității roma, prin implementarea de măsuri/operațiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC”.

    Valoarea totală a proiectului este de 10.105.502,10 lei, din care 9.711.579,02 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

    Durata de implementare a proiectului este de 25 de luni, în perioada 7 decembrie 2021 – 31 decembrie 2023.

    Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea unui mecanism de servicii integrate care să elimine factorii determinanți ai marginalizării persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată identificată pe teritoriul SDL ZUM Mediaș.

    Proiectul ACCES va oferi șanse reale de scoatere din sărăcie și integrare socială pentru 1.010 persoane din teritoriul acoperit de SDL ZUM Mediaș, care se află în risc de sărăcie, se confruntă cu o deprivare materială severă și/sau trăiesc în gospodării cu o intensitate extrem de redusă a activității și care vor beneficia de servicii de integrare în societate și pe piața muncii.

    Principalele activități și rezultate ale proiectului includ:

    Sprijin pentru accesul și/sau menținerea pe piața muncii

    • minim 521 persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială vor beneficia de măsuri de ocupare a forței de muncă prin informare și consiliere profesională, formare profesională specifică și adaptată la cerințele pieței muncii, mediere, angajare și prin stimularea potențialului antreprenorial;
    • vor fi organizate 5 târguri de locuri de muncă pentru grupuri vulnerabile;
    • 135 de persoane vor avea un loc de muncă la încetarea calității de participant;
    • 40 de persoane vor participa la cursuri de calificare, 169 de persoane vor participa la cursuri de inițiere și 72 de persoane vor participa la cursul de competențe antreprenoriale;
    • 100 persoane vor fi consiliate în vederea demarării unei activități independente;
    • 5 start-up-uri vor beneficia de micro-granturi în valoare de maxim 25.000 Euro/proiect.

    Furnizarea de servicii sociale și socio-medicale

    • minim 1010 persoane vor beneficia de servicii socio-medicale în cadrul Centrului Comunitar Medico-Social;
    • minim 500 de persoane defavorizate vor beneficia de servicii sociale în cadrul Centrului de Agrement și Sport.

    Sprijin pentru creșterea accesului și participării la educație

    • 14 persoane care nu au absolvit învățământul primar vor participa la programul „A doua șansă”;
    • 36 de persoane care nu au absolvit învățământul secundar inferior vor participa la programul ”A doua șansă”;
    • în cadrul programului „A doua șansă” vor fi organizate 8 concursuri în vederea creșterii motivației pentru învățare și rămânerii în sistemul educațional;
    • va fi organizat un program de intervenție ZEP (zonă de educație prioritară) pentru reducerea părăsirii timpurii a școlii constând în 2 școli de vară tematice pentru dobândirea competențelor cheie; minim 40 de elevi din învățământul primar și gimnazial aflați în risc de părăsire timpurie a școlii/abandon școlar vor fi implicați în activități extra-curriculare (tabere tematice pentru dobândirea de competențe cheie); vor fi oferite servicii de informare, consiliere si mentorat destinate elevilor în risc de părăsire timpurie a școlii, precum și părinților acestora

    Asistență juridică pentru reglementarea actelor

    • minim 100 de persoane vor fi consiliate pentru reglementarea actelor de identitate, de proprietate, de stare civilă, de obținere a drepturilor de asistență socială.

    Combaterea discriminării și segregarii

    • vor fi organizate o campanie de informare privind desegregarea școlară și 10 evenimente de informare privind combaterea abandonului școlar

    Proiectul ACCES va contribui la realizarea obiectivului general al SDL ZUM Mediaș, acela de reducere până în anul 2023 a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în Zona Urbană Marginalizată, alături de îmbunătățirea calității vieții, creșterea coeziunii sociale, îmbunătățirea mediului de viață și creșterea economică în teritoriul SDL.

    Informații suplimentare se pot obține de la Romactiv Business Consulting SRL
    Telefon: 021.210.43.49, E-mail: acces@romactiv.ro

    Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

    Parteneri

    Autorizații, acreditări și rapoarte

    Raport de activitate Unitate Protejată VIPrint 2023

    Raport anual 2022

    Raport de activitate Unitate Protejată VIPrint 2022

    Raport de activitate Servicii de îngrijiri la domiciliu pentru vârstnici 2022

    Licență de funcționare Servicii de îngrijiri vârstnici la domiciliu

    Raport anual 2021

    Raport de activitate Unitate Protejată 2021

    Autorizatie de funcționare ca unitate protejată

    Aviz centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități

    Certificat de acreditare a serviciului de informare și consiliere

    Certificat de acreditare a serviciului de mediere a muncii

    Certificat de acreditare furnizor servicii sociale

    Licență de funcționare a Centrului de zi